3 nieuwe redenen om naar de tandarts te gaan bij nek, rug of gewrichtsproblemen

Alles in het lichaam is met elkaar verbonden. Wanneer we ongemak voelen op een bepaald gebied, kan dit uitstralen naar een ander gebied. Verrassend genoeg kunnen veel gebitsproblemen leiden tot nek-, schouder- en zelfs rugpijn. Een bezoek aan de tandarts is daarom aan te raden om deze mogelijke oorzaken uit te sluiten. In de volgende paragrafen bespreken we de drie meest voorkomende gebitsproblemen die tot deze symptomen kunnen leiden en bevelen we behandelingen aan om deze te helpen verlichten.

Welke gebitsproblemen kunnen nekpijn veroorzaken?

Tandarts bezoek

1: Tandontsteking

Een tandontsteking wordt gekenmerkt door ophoping van pus of infectie van de tandpulpa en kan allerlei vervelende klachten veroorzaken. De pijn wordt vaak intens en kan uitstralen naar de kaak, oren of nek. Tandontstekingen kunnen ook gepaard gaan met ernstige zwelling van de kaak, pijn in de lymfeklieren of koorts. Om te bekijken of deze ontsteking de oorzaak kan zijn van je rug, nek of overige klachten is het belangerijk om dit te laten onderzoeken. De experts van De Hilversumse tandarts kunnen je hierbij bijstaan en een toepasselijke oplossing bieden.

Tandarts: Behandeling van tandontsteking

Omdat tandontstekingen worden veroorzaakt door bacteriën die de pulpakamer binnendringen, is de enige manier om dit probleem op te lossen het elimineren van de infectie. Hiervoor is een wortelkanaalbehandeling nodig. Tijdens deze procedure worden de zenuwen, bloedvaten en bindweefsel in de tand behandelt. In sommige gevallen kan de tand te geïnfecteerd zijn om gered te kunnen worden.In dit geval kan extractie worden aanbevolen.

2. Bruxisme

Bruxisme is een aandoening veroorzaakt door stress, kauwproblemen en slecht uitgelijnde kaken en het kan leiden tot chronisch tandenknarsen en het op elkaar klemmen van het gebit. Als deze aandoening niet wordt behandeld, kan deze een negatieve invloed hebben op uw mondgezondheid en glimlach. Het voortdurend aanspannen van de kaakspieren kan leiden tot ernstige hoofd-, nek- en schouderproblemen.

Tandarts: Behandeling van bruxisme

Gelukkig kan bruxisme behandeld worden met een prothese, ook wel nachtwacht genoemd, die gedragen kan worden terwijl u slaapt. Dit apparaat past goed op uw tanden en beschermt ze tegen overmatige kracht. Als je in de op omgeving van Hilversum woont kan de tandarts Hilversum helpen bij het onderzoeken en behandelen van dit probleem.

3. TMD (temporomandibulaire disfunctie)

Wanneer de kaakgewrichten niet goed uitgelijnd zijn, werken de bijbehorende spieren overuren om de onbalans te compenseren. Dit kan leiden tot een reeks symptomen, waaronder hoofdpijn, oorpijn, oorsuizen en pijn die uitstraalt naar de nek en schouders. temporomandibulaire disfunctie (TMD) kunnen door veel verschillende problemen worden veroorzaakt, van artritis tot bruxisme tot trauma.

Tandarts: Behandeling van TMD

De aanbevolen behandeling voor TMD hangt af van de specifieke behoeften van de patiënt. In veel gevallen kan een spalk, een ander type mondprothese, het ongemak verlichten. Een beugel beschermt de tanden en verschuift de kaak iets naar voren in een gunstiger positie. Andere behandelingen omvatten fysiotherapie-oefeningen, spierverslappers en, in ernstige gevallen, corrigerende kaakchirurgie.

In conclusie zijn er meerdere belangerijke potentiële gebitsoorzaken die invloed kunnen hebben op de pijn in de nek, rug of gewrichten. Om ervoor te zorgen dat de pijn in andere plekken van het lichaam niet veroorzaakt wordt door de problemen die in deze blog besproken zijn wordt het sterk geadviseerd om contact op te nemen met een tandarts.

Om uit te sluiten dat je nek, rug of gewrichtspijn veroorzaakt wordt door een gebitsprobleem is het belangrijk om actie te ondernemen. Als je last hebt van nekpijn en vermoedt dat een gebitsprobleem de oorzaak kan zijn, plan dan een bezoek in bij Tandartspraktijk Hilversum!

Benieuwd naar andere oplossingen voor je nek, rug of gewrichtsproblemen? Bekijk dan onze blog over 10 nieuwe redenen om voor fysiotherapie te kiezen!