Met mijn cliënten ben ik niet alleen een psychiater en executive coach – ik ben een genezer op mijn eigen diepgaande reis van groei, genezing en transformatie naast mijn cliënten.
Naast de ervaring van het begeleiden van mijn cliënten door hun overgangen en groeiprocessen, hebben mijn eigen worstelingen en openbaringen mij geleid tot het ontwikkelen van een benadering die mijn medische training combineert met krachtige psychologische hulpmiddelen en spirituele principes voor transformatie.
Wetenschap en spiritualiteit zijn lang als gescheiden velden bestudeerd, maar ik geloof dat het integreren van spiritualiteit met wetenschappelijke praktijk veel voordelen heeft. Sigmund Freud, de grondlegger van de psychoanalyse, beschouwde het geloof in God en religie als waanvoorstellingen, terwijl Carl Jung, grondlegger van de Jungiaanse analyse, spiritualiteit zag als een centraal kenmerk van de menselijke ervaring. Albert Einstein probeerde deze tegenstrijdige standpunten te verzoenen door te stellen dat “wetenschap zonder religie kreupel is, religie zonder wetenschap is blind.”
Spiritualiteit omvat over het algemeen een individueel intern gevoel van verbinding met iets buiten zichzelf. Dit kan worden waargenomen als God, een Bron, een Hogere Macht, Moeder Natuur, het Universum of zelfs een set transcendente waarden zoals hoop, vertrouwen en liefde. Om duidelijk te zijn, spiritualiteit vereist niet noodzakelijkerwijs geloof in God. Volgens deze definitie kan zelfs een atheïst spiritueel zijn als ze verbonden zijn met, en in overeenstemming zijn met, iets groters dan zichzelf. Welke vorm spiritualiteit ook aanneemt, één ding is zeker – het heeft het potentieel om mensen te helpen die lijden aan fysieke en psychologische kwalen. De Helende Kracht van Spiritualiteit Wat is de waarde van het integreren van spiritualiteit en wetenschap? Vanuit medisch oogpunt hebben talloze studies aangetoond dat spiritualiteit de fysieke gezondheid, mentale gezondheid en subjectief welzijn verbetert, terwijl het verslaving, nood en suïcidaal gedrag vermindert. Pehr Granqvist, hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Stockholm, vond dat geloof in God of een Hogere Macht kan dienen als een positieve en veilige relatie in iemands leven; het kan zelfs compenseren voor het gebrek aan andere positieve hechtingen. Lid zijn van een ondersteunende religieuze of spirituele gemeenschap kan consistente en positieve verbinding bieden en een gevoel van een hoger doel voor zichzelf.
Een studie onder kankerpatiënten vond dat spiritualiteit geassocieerd was met minder nood en een betere kwaliteit van leven, ongeacht hoe bedreigend kanker was voor de levens van de deelnemers. In “Depressie: Geesteloos of Spiritueel Beroofd?” onthulde mindfulness-expert Craig Hassed dat mensen die wekelijks naar de kerk gingen minder snel om welke reden dan ook in het ziekenhuis werden opgenomen, en wanneer ze dat wel waren, brachten ze minder tijd door als klinische patiënten dan degenen die minder vaak naar de kerk gingen. Hoewel de voordelen van spiritualiteit voor de mentale gezondheid, fysieke gezondheid en welzijn diepgaand zijn, is de ongelukkige waarheid dat relatief weinig artsen daadwerkelijk de tijd nemen om naar de spirituele overtuigingen en praktijken van hun patiënten te vragen.
Holistische Coaching: De Convergentie van het Spirituele en Wetenschappelijke
Net zoals spiritualiteit en wetenschap elkaar in de geneeskunde kunnen aanvullen, kunnen ze dat ook in de wereld van coaching. Spiritualiteit, als een subjectieve en transcendentale ervaring, speelt een cruciale rol bij het verbeteren van het algehele welzijn en de gezondheid. Het erkennen en aandacht schenken aan de spirituele behoeften van coachingcliënten kan genezing bevorderen, positieve verbindingen bevorderen en een groter gevoel van doel en vervulling bieden. Sir John Whitmore, de gewaardeerde pionier in zakelijke coaching, zei ooit: “Coaching is het ontsluiten van iemands potentieel om hun eigen prestaties te maximaliseren.” Om cliënten te helpen hun werkprestaties te optimaliseren, gebruik ik een holistische coachingsaanpak die het belang van zowel spiritualiteit als wetenschap benadrukt.
Volgens het Center for Creative Leadership begrijpt een holistische coachingsaanpak dat “mensen een combinatie zijn van geest, lichaam en geest en het beste reageren wanneer alle aspecten van hun wezen worden overwogen, betrokken en gewaardeerd.” Ze delen dat een holistische coach inhoudt het verkennen van diepgewortelde kernoveruigingen, het uitvoeren van een werk-privébalansbeoordeling, het bespreken van de “onbespreekbare” onderwerpen (bijv. gewicht, rouw, enz.) en het kijken naar persoonlijke drijfveren (bijv. wat zijn concurrerende verplichtingen?). Ik geloof dat het ook inhoudt het geven van concrete hulpmiddelen aan coachingcliënten, zoals meditatie, mindfulness en yoga, om de spirituele dimensie van de menselijke ervaring te verkennen.
Ik heb gevonden dat het gebruik van een holistische coachingsaanpak de persoonlijke en professionele levens van mijn cliënten krachtig kan transformeren. Het stelt hen in staat om groter inzicht en helderheid in hun levens te krijgen en een nieuw gevoel van doel te verkrijgen omdat ze zich verbonden voelen met iets groters dan zichzelf. Ik heb ook uit de eerste hand de positieve invloed van spiritualiteit op veerkracht, hoop, optimisme, vrede en troost gezien – waardoor ik het potentieel van mijn cliënten kan ontsluiten om de beste versies van zichzelf te worden.
Een holistische coachingsaanpak overschrijdt de traditionele grenzen van coaching door een uitgebreid platform te bieden voor individuen om de onderling verbonden facetten van hun wezen te verkennen: geest, lichaam en geest. Deze paradigma verschuiving belooft een meer medelevende en integratieve benadering van coaching – een die resoneert met de diverse behoeften en aspiraties van individuen die op zoek zijn naar diepgaande transformatie.
Bron: NAYELY.nl